Podjetje
Zasebnost in piškotki
Spletna stran za delovanje uporablja neinvazivne piškotke, ki so nujno potrebni za prikaz ponudb in normalno delovanje košarice. Za lastno evidenco uporabljamo Google Analytics, ki v nobenem primeru ne omogoča vpogleda osebam, ki niso pravno formalno povezane z MediaStar Group d.o.o.
Mehanizem za pridobivanje privolitve v uporabo piškotkov lahko glede na stopnjo formalne uporabe na naši spletni strani klasificiramo na »domnevno« privolitev (angl. implied consent). Izraz »domnevna privolitev« v smernicah označuje privolitev s konkludentnim dejanjem. V ta mehanizem implementiramo poudarjeno, vidno obvestilo na vstopno stran spletne strani, ki slehernega uporabnika obvesti o tem, da spletna stran uporablja piškotke, ki bodo naloženi na uporabnikovo napravo, če bo le ta nadaljeval z brskanjem. Če uporabnik nadaljuje z brskanjem, tako domnevamo, da se strinja s piškotki. Če uporabnik ne nadaljuje z brskanjem, to smatramo, da je izrazil svoje nestrinjanje. Uporabniku je tako izvzeta možnost nadaljnjega brskanja, če se s piškotki ne strinja, saj mu na začetni strani ni ponujena možnost zavrnitve določenih piškotkov oz. spremembe nastavitev.
Kot je pojasnjeno v smernicah informacijskega pooblaščenca (direktna navedba), model domnevne privolitve ni primeren za piškotke, s katerimi je mogoče slediti uporabniku preko različnih spletnih strani, prav tako pa ni primeren v kontekstu profiliranja (tudi kadar se to izvaja le znotraj enega spletnega mesta z lastnimi piškotki), obdelave občutljivih osebnih podatkov ter za piškotke z neomejenim rokom trajanja, saj posameznik nima možnosti izbire glede uporabe piškotkov.
Ker z našimi piškotki ne sledimo uporabniku preko različnih spletnih strani in ne profiliramo njegovega obnašanja, tolmačimo - da je domnevna privolitev konstruktivna in pravilna rešitev.
Glede vloge Google analytics pa je pojasnjeno v smernicah informacijskega pooblaščenca (direktna navedba): "Specifično glede piškotkov Google Analytics menimo, da gre v osnovi za sledilne piškotke, za katere je potrebna izrecna privolitev uporabnika. Hkrati pa v smernicah pojasnjujemo, da kadar spletno mesto s svojimi lastnimi piškotki analizira dogajanje za svoj namen, taki analitični piškotki ne pomenijo nesorazmernega posega v zasebnost uporabnikov. V takem primeru je mehanizem domnevne privolitve lahko ustrezen. Spletna stran lahko uporablja tudi storitev pogodbenega partnerja, vendar ta zbranih podatkov ne sme uporabljati za svoje namene. V primeru, da Google Analytics omogoča tak način delovanja, da torej podatkov ne uporablja za svoje namene, npr. za izboljševanje svojega produkta ipd., potem lahko tako uporabo ocenimo kot relativno nizko-invazivno v smislu zasebnosti in je mehanizem domnevne privolitve lahko ustrezen."
V splošnih pogojih poslovanja Google Analytics smo zasledili, da Google ne shranjuje osebnih informacij o naših obiskovalcih. Kljub vsemu in ker želimo našim obiskovalcem ponuditi popolnoma prosto odločitev, je mogoče Google Analitiko izklopiti v uporabniškem profilu.